Carpe diem!

jūnijs 2021
P O T C P S Sv
« Mai   Jūl »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Historia

No Jaunmēness līdz Jaunmēnesim, ēdot pēc Mēness ritmiem:5.-8.diena

ritmiVakar no rīta iestājās Augošā mēness fāze bet mazliet pēc vienpadsmitiem jutelīgā Jaunava pamāja ardievas Mēnesim, kas nu jau nonācis Svaru pārziņā. Tad nu jau otro dienu tiek svērts un mērīts, ko Augošā Mēness fāzē likt uz šķīvja. lai pēc tam nav sev jāpārmet, ka organisms piepačkāts ar ko pavisam neveselīgu, jo, galu galā, šajā laikā vislabāk tiek uzņemts, viss kas nepieciešams normālai organisma funkcionēšanai vesela mēneša garumā. Taču par to nākamajos aprakstos. Šoreiz par to, kā Jaunmēness laikā sadzīvoju ar ugunīgo Lauvu un tam sekojošo Jaunavu. Protams arī secinājumi pēc mana eksperimenta pirmajām  astoņām dienām.

Pirmdien un otrdien Mēness bija Lauvas zīmē un kā jau tas Lauvam piedienas cieņā ir dažādos veidos uzņemtas olbaltumvielas. Jāsaka, ka šoreiz, darbojoties ar Jarinas Perepeļicas grāmatu “Ēdam pēc mēness ritmiem”, sanāca apmēram tā: paskatieties ledusskapī, tad skapīšos, konstatējiet, ka nekā lāga jau nav un būtu jāiet uz veikalu, bet… negribas nekur iet un arī skopums kabatu žmiedz. Tad atveram pavārgrāmatu un… Volā, te ir ēdieni, ko pagatavot bez došanās uz veikala! Veselīgi, gardi, sātīgi un konkrētajiem Mēness ritmiem atbilstoši ēdieni. Tajā brīdī tas man likās grāmatas lielākais bonuss. Lauvas temperamentam atbilstošais lieliskais četrinieks bija šāds:

kotletiteTeļa gaļas gaļas kotletītes ar dārzeņiem. Man gan uzreiz jāatzīstas, ka šeit mazliet šmaucos. Man maltas teļa gaļas ledusskapī neatradās, bet bija diezgan liesa cūkgaļa. Tāpat nebija gandrīz neviens no receptē minētajiem dārzeņiem. Bija tikai burkāni, sīpoli un saldētavā sviesta  pupas. Tā nu teļa gaļas kotletītes ar dārzeņiem pārtapa par liesām cūkgaļas -burkānu kotletītēm, kuras servēju ar apceptiem burkāniem un sviesta pupiņām. Ceru, ka autore pret šo viņas receptes improvizāciju neiebildīs, bet man likās, ka tas ir ļoti labi, ja ēdiens sanāk garšīgs pat novirzoties no noteiktās receptūras.

biezpienkurkumaGraudainā biezpiena un linsēklu kārtojums ar kurkumu. Šis bija vēl viens ēdiens, varēja bez lieka satraukuma pagatavot no tā, kas bija mājas. Jāsaka gan, ka manai gaumei klāt prasītos vēl šķipsniņa karija un ķiplociņš. Kā ātri pagatavojams brokastu ēdiens, kas pietiekoši remdē izsalkum un dod enerģiju manā gadījumā pat ļoti piemērots.

nudeluzupaOlu nūdeļu zupa ar Briseles kāpostiem. Te jau veikala apmeklējums bija kļuvis neatliekams un pēc ātrās omletes pusdienās, vakariņās tapa šī aromātiskā zupa, kura pēc receptes tika pasniegta ar vārītām paipalu oliņām. Man gan mazliet paslīdēja roka un zupai pievienoju nedaudz sojas mērces, ka nevien padarīja to pikantāku, bet arī mainīja tās krāsu. Šis mana vienpadsmitgadīgā dēla vārdiem, esot bijis līdz šim pats labākais ēdiens.

biezpiensMaigs biezpiena krēms ar augļiem, ogām un riekstiem. Lauvas laikā velkot uz ballīti. šī tad bija arī mūsu ballīte. Augļu un ogu vietā izmantoju gan tikai zemenes, bet bija ļoti garšīgi. Vienīgi varbūt vajadzētu izvēlēties pavasara vai vasaras ziedu medu, kam ir maigāka graša. Man mājās bija viršu medus, tāpēc bija jūtama diezgan spēcīga medus garša. Viegls, aromātisks deserts ar medainu piesitienu.

Trešdien Mēness sāka draudzēties ar Jaunavām. Šajā laikā esot jūtīgs gremošanas trakts un ieteicams uzturā lietot termiski apstrādātus produktus, ne tikai dārzeņus, bet arī augļus. Jaunavai par godu gatavoju jau iepriekš iepazītos ēdienus no pavārgrāmatas, bet izmēģināju divus, manuprāt Jaunavas jūtīgajai dabai ļoti piemērotus ēdienus:

blodaBļoda jeb bowl. Savā grāmatā autore piedāvā vairākas salātu bļodas, kuras gatavojot bagātīgi tiek izmantoti dažādi dārzeņi, kam var pievienot gan vistas fileju, tunci, vai ko citu katra gaumei un garšas izjūtai atbilstošu. Bļodas var pagatavot gan kā svaigus, gan kā siltus salātus. Tā nu nu mūsmājās Jaunavai par godu tapa siltā Bļoda. Vienreiz tikai ar dārzeņiem, bet citu reizi dažādībai tiem pievienoju kuskusu. Vienkāršs, ātri pagatavojams, sātīgs un veselīgs ēdiens, ko katrs var pielāgot sava ledusskapja un virtuves skapīšu saturam.

cepti-aboliCepti āboli ar riekstiem un žāvētiem augļiem. Arī Jaunava ir ko pelnījusī uz kāra zoba un ja arī augļus iesaka lietot termiski apstrādātus, tad šis deserts ir tieši laikā. Prasīto vīģu vietā biju nolēmusi izmantot dateles. Taču vecums nenāk vien un nācās konstatēt, ka nav ne vīģu, ne dateļu. Pirktas kā dateles no veikalā mājās bija atceļojušas žāvētās plūmes. Taču tas ātrumu nemazināju un izmantoju tās pašas plūmes. Manuprāt, ļoti laba garšu kombinācija un ēdiena struktūra. Ļoti liels plus, ka ātri pagatavojams, noderēs negaidītu viesu gadījumā.

Secinājumi Jaunmēnesim aizejot un Augošam Mēnesim atnākot – esmu zaudējusi pa šīm dienām nepilnu kilogramu, kas manuprāt nav slikti un nepārkāpj veselīgās ēšanas principus. Pašsajūta laba, noskaņojums optimistisks un līdz šim nav piemeklējušas histēriskas ēšanas lēkmes pievakarēs, bet es, protams, nezinu, kas šajā ziņā būs sakāms Augošajai Mēness fāzei. Autore brīdina, ka šajā laikā var gadīties, ka lietā jāliek pašdisciplīna un priekšā ēdieniem bagātais Jāņu laiks.

Did you like this? Share it:

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>