Carpe diem!

oktobris 2018
P O T C P S Sv
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Historia

Četrdesmit kūkas un viena svecīte. Otrā jeb kūka - glābēja.

abolrausisDzīvē ne vienmēr viss notiek pēc plāna. Ne velti jau senie romieši par lielo plānu kaldinātājiem teica: Homo proponit deus disponit – cilvēks plāno, bet Dievs dara. Brīžos, kad piesakās kāds negaidīts viesis vai vienkārši viss nenotiek pēc mana plāna. Piemēram, sadegusi plānotā kūka vai pēkšņi atklāju, ka mājā nav kāds no iecerētajai kūkai nepieciešamajiem produktiem.  Šādās reizēs mani vienmēr glābj mūsu ģimenē iecienītā Ātrā ābolu kūka jeb Ābolrausis. Šī kūka glābj arī reizēs, kad mājās nav nekā garda un pēc kārumiem uz veikalu doties kavē slinkums vai pēkšņi uzradies skopums. Nezinu kā citiem, bet man tā mēdz gadīties. Ceptu ābolu un kanēļa smarža atstāj vienaldzīgu reto un Ābolrausis burtiski kūst uz mēlēs. Līdz šim neesmu satikusi nevienu, kam šī kūka negaršotu. Ābolrausis ir stāsts par mājām, par rudens atnākšanu un viesmīlību.

Ņem pāris ābolus un nemizotus sagriež šķēlītēs. Sagrieztās šķēlītes blīvi sakārto labi ietaukotā kūku veidnē (apaļā, ovālā vai četrkantīgā, kāda nu forma pašiem mīļāka).  Veidni var izklāt ar cepampapīru. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.

6 olas (var arī mazāk vai vairāk, tas atkarīgs no paredzētās kūkas lieluma), saputo ar vanilīnu un 6 karotēm cukura. Puto līdz cukurs izkusis, masa palielinājusies un kļuvusi gaiši dzeltena. Turpina putot pakāpeniski piesijājot 6 karotes kviešu miltu. Labi saputoto masu lej veidnē uz āboliem un liek cepties cepeškrāsnī, kuras temperatūru pēc kūkas ielikšanas noregulē uz 160 grādiem. Cep līdz kūka zeltaini brūna un tajā iedurtais kociņš sauss. Iesaku pirmās 15 minūtes krāsni vispār neatvērt! Kad kūka gatava, to izgāž no veidnes ar āboliem uz augšu. Pārsmērē kūku ar skābu krējumu, pārkaisa ar cukuru un kanēli. Atstāj, lai atdziest. Pasniedz pie tējas, kafijas. Labu apetīti!

Did you like this? Share it:

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>