Carpe diem!

novembris 2015
P O T C P S Sv
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Historia

Starp romānu lapām un dzejas rindām atrastas pusdienas.

caks-virtuve 023Šad un tad grāmatu blogeru un citu grāmatu cienītāju starpā dažādos sociālajos tīklos tiek nodots “stafetes kociņš” jeb uzdevums, kurš jāizpilda. Piemēram, “10 grāmatas, kas ietekmējušas tavu dzīvi”, “Kāds izskatās grāmatu blogera grāmatu plaukts”, utt. Tad nu es arī tagad labprāt palaistu tautās šādu “stafetes kociņu”. Ceru uz blogeru un arī citu rakstošo atsaucību! :)

Pavisam nesen Bankrota cenu ietvaros grāmatu apgāda “Zvaigzne ABC” grāmatnīcā iegādājos grāmatiņu “Čaks virtuvē”, pēc kuras spriežot, dzejniekam bijis talants ne tikai radīt brīnišķīgu dzeju, bet arī gatavot gardus ēdienus un pie sava saimes galda pulcināt daudzus šī viņa talanta cienītājus. caks-virtuve 004Domāju, ka nevienam grāmatu blogerim nav palicis nepamanīts, ka daudzi no grāmatu autoriem arī ir gardu ēdienu cienītāji un savās grāmatās labprāt padalās ar savām mīļākajām receptēm. Gudenga Repše latviešu rakstnieku firmas ēdienus apkopojusi “Rakstnieku pavārgrāmatā”, Fransisa Meja savā “Zem Toskānas saules” dalās ar brīnišķīgām itāļu ēdienu receptēm, arī Zimmels savā “Ne vienmēr ir jābūt kaviāram” neskopojas ar gardu ēdienu receptēm, un es nemaz nerunāju par Džūlijas Pauelas “Džūlī un Džūlija”. Arvien vairāk un vairāk grāmatās autori dalās ar savām iemīļotajām receptēm. Kas liek domāt, ka iedvesmai labpatīk apciemot arī tos, kas maltīti ēd ar baudu un paši prot ko paēst.

Tad nu tā ierosinu blogeriem pagatavot kādu receptēm, ar kuru savā daiļdarbā vai kā citādi padalījies kāds no rakstniekiem (Daces Judinas kūpinātais viesnīcnieks neskaitās :) ) un padalīties blogā ar savu veikumu un to, vai vispār garšoja vai barī tikai grāmatā garšīgs izklausās.

Pati turoties pie “Čaka virtuvē” šo svētdien uztapināju pāris ēdmaņas no šīs grāmatas. Plašākai publikai prezentēju “Rudeļus” Čaka gaumē.

Rudeļi

caks-virtuve 008Nepieciešams: 1 ola, 3/4 kg miltu, sāls.

Miltus uzber uz cepamā dēlīša, pielej klāt vienu sakulstītu olu un vienu korteli ūdens un mīca šo masu ar rokām tik ilgi, līdz mīkla top gludena, tad izrullē plānu, ļauj tai 1/2 stundas žūt un sagriež gluži smalkās strēmelē, kuras nedrīkst sadrupt. rudeļus vāra 5 minūtes sāls ūdenī vai gaļas un piena zupā.

caks-virtuve 018Tā kā esam tikai divi ēdāji, mīklu gatavoju, izmantojot pusi no dotajiem produktiem. Dikti smalki jau tos rudeļus nesagriezām, dēla grieztie bija diezgan parupji. Mājās kā reiz bija gaļas zupa, kurā arī rudeļi tika novārīti. Sanāca ļoti gardi un dēls paziņoja, ka nākamajās brīvdienās mums atkal jātaisa rudeļi. Sanāca pastingri, pašu gatavoti makaroni, kas pēc garšas atgādināja bērnībā baudītās “Saldās ābolu klimpas”. Tiešām gardi!

Pēc jaunskunga pieprasījuma tapa arī “Sāls vai ķimeņu stienīši” un “Sviesta plācenīši” no šīs pašas grāmatas. Līdz ar to mums sanāca lieliska svētdiena zem Čaka zīmes.

Ēdīšu putras, sausus dzeltēnos kāļus ar siļķi,
Dzeršanai tieši no kalka
Tā - klo-klo-klo-
Alus pudeli speršu vaļā bez viļķa.
(A.Čaks)

Nākamos prezentēt kādā romānā vai starp dzejas rindām aicinu blogerus: Ivitu Pelnēnu, Aneti Ābeli-Gili, Spīganu un Maiju Liepu. Ceru, ka manis padoto “kociņu” padosiet tālāk! Pievienoties, protams, var ikviens!

Lai gards visiem virumiņš!

Did you like this? Share it:

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>