Šogad pavasaris nolēmis mūs pakacināt. Pavisam īsu brītiņu palutina ar saules glāstiem, pakutina degungalu un paslēpj sauli aiz pelēkas mākoņu segas. Termometra stabiņu zaļpirkstainais nebēdnis bīda pēc savas patikas, bet tiem, kas tomēr spītīgi steidzas pretī vasarai aizlej aiz apkakles aukstu lietus šalti. Viss liecina, ka vasara nupat, nupat jau sāksies, bet vēl arvien nākas lūkoties skapī lūkoties pēc siltākas drēbju kārtas. Zinātnieku pareģojumus, ka reiz vasara sāksies jau aprīlī, liekas pilnīgas muļķības.
Tomēr vasaru iespējams noķert glāzē. Šeit lieti noderēs apgāda “Zvaigzne ABC” izdotā grāmata “Smūtiji & sulas”, kurā apkopotas 100 dažādas sulu un smūtiju receptes.
Jau grāmatas vāka noformējums vien liek domāt par vasaru un sauli. Taču atverot grāmatu un ieraugot krāšņās ilustrācijas, gluži neviļus mutē sariešas siekalas. Ļoti krāšņa un kārdinoša un iedvesmojoša grāmata.
Grāmatai pavisam ir četras nodaļas: augļu smūtiji, dārzeņu smūtiji, deserta smūtiji un sulas. Jau grāmatas sākumā grāmatas sastādītāji ir izveidojuši nelielu izlasi, kas piedāvā 5 vienkāršus, 5 īpaši veselīgus, 5 piena produktus nesaturošus smūtijus un sulas. Tāpat ikvienam ir iespējams pagatavot 5 redaktora izvēlētus un 5 grāmatas sastādītāju skatījumā izcilākos smūtijus.
Tikko biju tapusi par lepnu blendera saimnieci man ļoti ieinteresēja tieši smūtiju gatavošana. Augļu smūtiji, manuprāt, ir ierastāki kā dārzeņu smūtiji, tādēļ mani vairāk interesēja šī grāmatas nodaļa. Tā nu kādā sestdienas rītā pārskatīju savus mājās esošos dārzeņu-augļu krājumus un uztapināju trīs zaļumiem bagātus dārzeņu smūtijus.:
Apetīti rosinošais tomātu un seleriju smūtijs ar garšaugiem.
Šīs smūtijs pec skata nav ļoti košs, bet tam ir ļoti krāšna garšas buķete. Smūtijs vismaz uz mani iedarbojās kā aperatīvs un apetīte uzradās pavisam negaidīta. Nācās doties pārskatīt ledusskapja krājumus.
Sastāvdaļas: 1/2 glāze pētersīļu lapiņu, 1/2 glāzes piparmētru lapiņu, 1/2 glāzes koriandru lapiņu, 500 g nomizotu un rupji sasmalcinātu tomātu bez sēklām, 1/2 glāzes burkānu sulas, 1 ēdk. svaigi spiestas citronu sulas, 4 sagriezti seleriju kāti, 4 rupji sagriezti jaunie sīpoli ar lociņiem.
Pagatavošana: 1. Ledusskapī atdzesē glāzes. 2/ Tomātus, burkānu un citronu sulu lej traukā un blenderē līdz sastāvdaļas labi sajaukušās. Pievieno pārējos dārzeņus un blenderē, līdz iegūst viendabīgu masu. 3. Rotā ar zaļumu lapiņām un pasniedz.
Spēkavīra Papaja dzēriens jeb spinātu un bumbieru smūtijs.
Gards ļoti vienkārši pagatavojams smūtijs, kas garšo arī bērniem. Labs veids kā iemānīt spinātus tiem, kas šim dārzenim iet ar līkumu.
Sastāvdaļas: 4 lieli gatavi, saldi bumbieri, 1 glāze jauno spinātu lapiņu.
Pagatavošana: 1. Visu liek blenderī un blenderē, līdz iegūst viendabīgu masu. 2. Pasniedz atvēsinātās glāzēs.
Zaļais smūtijs – pavasara pievilinātājs.
Ļoti zaļš, gards un sātīgs kokteilis. Uz kādu brīdi par izsalkumu tiek aizmirsts un nevilina pat kūkas gabals uz šķīvīša. Es gan zaļā ābola vietā paņēmu parasto Latvijas sarkano.
Sastāvdaļas: 1 banāns, 1 sasmalcināts sulīgs, zaļš ābols, 1 glāze zaļo vīnogu bez kauliņiem, 1 glāze jogurta bez piedevām, 1 glāze jauno spinātu lapiņu.
Pagatavošana: 1. visu liek blenderī un sablenderē viendabīgā masā. 2. Masu lej atvēsinātās glāzēs un pasniedz.
Jāpiebilst, ka šīs nebija vienīgās receptes, ko izmēģināju, tomēr pārējās vairāk izmantoju kā iedvesmas avotu, improvizējot ar grāmatā norādītajām sastāvdaļām.
mmm,super idejas!