Carpe diem!

jūlijs 2014
P O T C P S Sv
« Jūn   Sep »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Historia

Uzkodas iz

zivis-lauma-maratons 041Zivis mūsmājās vienmēr ir bijušas cieņā. Ceptas, vārītas, kūpinātas, sālītas, marinētās. Noķertas ar maksķeri vai izvilktas ar tīklu. Lielas, mazas, vidējas. Nekas netiek smādēts. Lielākoties gan ar sarežģītu vai netradicionālu ēdienu gatavošanu neaizrjaujamies un kaut ko jaunu sanāk nogaršot dodoties uz restorānu vai viesos pie kāda. Tādēļ ar interesi ķēros pie Zvaigznes ABC izdotās pavārgrāmatas “Zivju ēdieni” recepšu izmēģināšanas. Uzkodas nelielai pasēdēšanai draugu lokā siltā vasaras vakarā bija piemērots risinājums, ja nav vēlme ilgi stāvēt pie plīts. Ātri, vienkārši un nedārgi.

Kūpinātu renģu salāti

5 zivis, 2 kartupeļi, 1 burkāns, 1 biete, 50 g sīpollociņu, pāris zaļo salātu lapu, majonēze un sāls

Kūpinātu reņģu salāti

Kūpinātu reņģu salāti

pēc garšas

Iepriekš izvārītus un atdzesētus kartupeļus, burkānu, bieti nomizo un sagriež kubiņos. Pievieno sasmalcinātus sīpollociņus, sāli, majonēzi un izmaisa. Zivīm uzmanīgi atdala fileju (bez ādas un pēc iespējas bez sīkām asakām). Salātu trauku rotā ar salātu lapām, liek uz tām reņģu fileju un apkārts saliek dārzeņu salātus.

Rezultāts bija gards un dūšu piesienošs. Kūpinātā renģe ļoti labi saderēja ar dārzeņiem, bet zaļās salātlapas padarīja salātus vieglākus un atsvaidzinošus.

Ķilavas ar kartupeļiem

Ķilavas ar kartupeļiem

Ķilavas ar kartupeļiem

Domāju, ka ikviens kaut reizi mūžā ir baudījis ķilavmaizītes. Vai tās garšo vai nē, tā ir gaumes lieta. Bet tie, kam ķilavas garšo, noteikti garšos arī šī uzkoda, iespējams arī tiem, kas uz tām lūkojas ar piesardzību. Siļķu aizdars ar ko tiek pārlietas ķilavas ir vienkārši maģisks. Ķilavas viegli iemarinējas un iegūst patīkamu garšu.

200 g ķilavu, 600 g kartupeļu, 100 g sīpollociņu

Siļķu aizdars: Traukā rūpīgi samaisa 2 ēdk. augu eļļas, 2 ēdk. 3% etiķa un 1 tējk. sinepes, pievienojot melnos piparus un cukuru pēc garšas.

Ķilavām nogriež galvas, izņem iekšas un muguras asakas. Ar mizu vārītus kartupeļus atdzesē un sagriež lielās šķēlēs. Uz katras ripas liek gredzenveidā ķilavas fileju, gredzena viduci piepilda ar sasmalcinātiem lociņiem un virsū uzlej  siļķu aizdaru.

Aukstās uzkodas ir atsvaidzinošas, bet karstās liek vēderam iemurrāties labsajūtā. :)

Karsta siļke ar baltmaizes grauzdiņiem

300-400 g zivju, 1 ēdk. sinepju, 4 olu dzeltenumi, 1 1/2 ēdk. augu eļļas, 1 kukulis eļļas.

Karsta siļķe ar baltmaizes grauzdiņiem

Karsta siļķe ar baltmaizes grauzdiņiem

Pienā izmērcētai siļķei novelku ādu, izgriež muguras asaku un sānu asakas, filejas sagriež plānās šķēlītēs. Cietu novārītu olu dzeltenumus saberž ar siļķu pieņiem un sinepēm, pakāpeniski pievienojot eļļu. Ar šo masu apziež eļļā apceptas baltmaizes škēlītes, tām virsū liek siļķu šķēlītes un ievieto cepeškrāsnī. Cep pāris minūšu. Pasniedz karstas.

Iepriekš nebiju iedomājusies, ka siļķi iespējams pagatavot šādi. Man šīs karstmaizes bija īsts atklājums. Mmmmmm! Tik garšīgi un sātīgi!


Did you like this? Share it:

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>