Carpe diem!

decembris 2013
P O T C P S Sv
« Nov   Jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Historia

Elizabete Barda

pusdienas-parize2Uz Elizabetes Bardas grāmatas “Pusdienas Parīzē” lieti noderētu uzraksts: Uzmanību! Izraisa pastiprinātu siekalu izdalīšanos. Šī ir viena no grāmatām, kuru lasot sarosās ne tikai emocijas un interese, par tālākajām galvenās varones gaitā, bet aktivizējas arī smaržu receptori un garšas kārpiņas. Pateicoties garšīgajiem dažādu maltīšu aprakstiem un klāt pievienotajām receptēm, pēkšņi gaisā sāk vēdīt tikko gatavota ēdiena aromāts un vēders neapmierināti iemurrājas, liekot doties virtuves vai vēl trakāk tuvējā tirgus virzienā ēdiena sastāvdaļu meklējumos.

“Pusdienas Parīzē” ir autobiogrāfisks romāns – romantiskas mīlas stāsts, kurā Elizabete Barda apraksta savu dzīvi Francijā. Sevis meklējumi, divu dažādu kultūru mijiedarbība, vēlme kļūt par savējo svešā zemē, tai pašā laikā nepazaudējot saikni ar dzimto Ameriku, mijas ar krāsainiem dažādu mielastu aprakstiem un lielisko autores prasmi pasmieties pašai par sevi.  Autore parāda abu nāciju – amerikāņu un franču atšķirīgo kultūru un dzīves uztveri, kā arī parāda, kā tās viena otru var lieliski spēj papildināt, veidojot ļoti harmonisku savienību, kurā vienmēr atradīsies vieta romantikai.

Autore ļoti kolorīti ieskicē franču dzīvesveidu, ģimeniskās vērtības un tradīcijas, pretī liekot savu un savas ģimenes, draugu dzīves uztveri. Tā kā iepriekš lasīju Pamelas Drakermenas grāmatu “Bērnu audzināšana franču gaumē” man gan tas nebija nekas jauns. Atšķirīgs bija tikai vēstījuma veids. Pamanīju, ka abas grāmatas kaut kādā mērā sasaucas ar agrāk lasīto Mireijas Giljano “Kāpēc francūzietes nekļūst resnas”.

Grāmata noteikti patiks tiem, kurus interesē un aizrauj Francija, sevišķi jau franču virtuve un galda kultūra. Turklāt grāmatā publicētās receptes ar autores komentāriem, piebildēm un ieteikumiem ļauj pašam nobaudīt ko francisku. Liela daļa ēdienu ir viegli pagatavojami un veselīgi. Nav gan ieteicams turpināt lasīt grāmatu un tajā pašā laikā izmēģināt kādu no grāmatā aprakstītajiem ēdieniem. Ja Spageti de Gvendāle izdevās lieliski, tad slavenā jogurta kūka, kuras recepti savā grāmatā bija iekļāvušas gan Barda, gan Drakermena veiksmīgi apdega, jo pati. Bardas vadīta, bezbēdīgi klejoju pa romantiskām Parīzes ieliņām, vakariņoju mīlīgās kafejnīcās un devos ikdienas gaitās uz vietējo tirdziņu .pusdienas-parize

Did you like this? Share it:

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>